Leestips - leeschallenge - veel plezier!

Bericht voor alle leerlingen

Dag alle leerlingen en alle ouders en verzorgers,

Het is bijna zomervakantie. Zes weken lang hebben jullie de tijd en de ruimte om te ontspannen.

Challenge: extreme reading
Wij dagen jullie uit! Blijf nou niet staren naar die verleidelijke schermpjes: pak een boek! Of, ga buiten spelen. Dat mag ook. Of… nóg beter… combineer die twee!
Dit is de challenge: lees een boek op een extreme manier of op een extreme plek en maak daar een foto van. Juffen en meesters: doe ook mee! Stuur de foto via een ‘Topic’ in Kwieb of mail naar meester Joost: j.joosse@obsdeschakel.nl (mailto:j.joosse@obsdeschakel.nl). Misschien kunnen de beste foto’s, bij toestemming, wel een mooi plekje krijgen in de school. Voorbeelden extreme reading (https://planbee.com/pages/extreme-reading). Denk wel een beetje om je veiligheid.

Bovenbouw
Lennox en de gouden sikkel - Zindzi ZevenbergenHedy Tjin en Brian Elstak
Lennox komt erachter dat zijn ouders een geheim voor hem hebben. Is zijn vader ziek?! Op een dag wil hij zijn vader verrassen door zijn vaders geluksketting naar het ziekenhuis te brengen. Dat gaat niet zoals gepland. Hij verliest de ketting! Hoe zou zijn vader reageren? Brian Elstak tekent de illustraties en Hedy Tjin kleurt ze in. Zindzi Zevenbergen vertelt het spannende verhaal. Deze bijzondere samenwerking levert een bijzonder tof en fantasierijk boek op. Erg goed te lezen. Met dit boek hoopten de makers meer aandacht te vragen voor de ziekte Sikkelcel.

Applaus voor mijn vinger – Erik van Os
Dit is een dichtbundel van Erik van Os. Nu moet je goed opletten als je de naam Erik van Os op een boek ziet staan, want meneer van Os is een woordkunstenaar: hij wordt er dolgelukkig van als er mooie woorden in mooie volgorden op papier komen te staan. Veel van deze mooie zinnen, grappige verhalen, woedende teksten, eigenwijze gedachten, komen samen in dit boek. In dit boek staan gedichten met soms thema’s voor jongeren vanaf ongeveer 11 jaar. Een groot deel van de gedichten gaat over thuis en over hoe het soms niet botert tussen mensen, zoals in het gedicht Oorlog aan tafel of in het gedicht Vlekjes, sprietjes. Mijn favoriet, die zeker wel voor de basisschool geschikt is: Zomaar. Google die maar eens. 😊

De brief voor de koning – Tonke Dragt
Zaterdag las ik het bericht dat jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt is vooral bekend van haar boek De brief voor de koning, dat in 2004 werd uitgeroepen tot het mooiste kinderboek aller tijden. Toevallig heb ik dat boek laatst gelezen en het is inderdaad een fantastisch boek. Laat ik die dan maar tippen. Bij deze!
Tiuri, de zoon van een beroemde ridder, wordt zelf ook ridder. Tenminste, dat denkt hij. In de beslissende nacht krijgt hij onverwacht een opdracht. Hij moet een zeer belangrijke brief brengen naar de koning van een ander rijk. Hij moet daarvoor een lange reis afleggen, waarbij er meerdere gevaren zijn. Onderweg krijgt Tiuri hulp van verschillende mensen, maar telkens moet hij de afweging maken wie hij kan vertrouwen en wie niet.

Middenbouw
Er lag een trommeltje in het gras – Edward van de Vendel
Edward van de Vendel zal in november de belangrijke Theo Thijssen-prijs krijgen voor alles wat hij geschreven heeft voor kinderen. Dat is helemaal terecht wat mij betreft. Je kan blind een boek van Van de Vendel pakken en je weet tevoren al dat het goed zal zijn. Er lag een trommeltje in het gras is tot nu toe wel mijn favoriet. Het is een prentenboek, maar met een thema waar de middenbouw, bijvoorbeeld groep 3 of 4 nog wel iets mee kan: een aanleiding om eens na te denken over geschiedenis.
Dit prentenboek neemt de lezer een generatie mee terug in de tijd en een generatie mee vooruit in de tijd. Het trommeltje is in het bezit geweest van Liesje en vervolgens in het bezit geweest van de dochters van Liesje en vervolgens in het bezit van Sebas. Prachtig, op rijm, geschreven.

De (niet) enge dieren - Sophie Corrigan
Sommige kinderen houden niet van sprookjes of boeken met lange verhalen: die willen gewoon iets leren als ze een boek lezen. Voor deze kinderen zijn er heel veel leuke, informatieve boeken. De (niet) enge dieren is een hit in groep 4 en 5: grappig én leerzaam! Sommige dieren zijn het namelijk maar zat dat iedereen bang voor ze is. Als we eens verder kijken en meer over ze weten, weten we dat het schatjes zijn.

Game Helden – Marcel van Driel
De boeken van de serie Game Helden zijn op dit moment súper populair! Deze serie is aantrekkelijk voor kinderen die houden van gamen en van avontuurlijke boeken met veel leuke plaatjes. Er zijn al vijf boeken verschenen en als je ervan houdt zijn ze zeer de moeite waard.

Onderbouw
Waar is mijn noedelsoep? - Chee-Han en Reza Kartosen-Wong
Sam-Ming heeft in de ochtend goed zijn best gedaan op school. Dan is het tijd om te gaan lunchen. Wat heeft Sam-Ming daar veel zin in! Hij heeft dan ook zijn lievelingseten mee: noedelsoep. Maar, wacht eens even… De noedelsoep is verdwenen. Sam-Ming gaat op onderzoek uit en leert op die manier allerlei favoriete gerechten van zijn klasgenootjes kennen: gemista, pom, dolma, pannenkoeken. Zou Sam-Ming zijn noedelsoep vinden?

Dit boek is ook te beluisteren in andere talen: https://prentenboekeninalletalen.nl/boeken/waar-is-mijn-noedelsoep/ (https://prentenboekeninalletalen.nl/boeken/waar-is-mijn-noedelsoep/)

De jongen en de walvis – Linde Faas
Als je eenmaal de stijl van Linde Faas hebt gezien, dan herken je die stijl meteen weer terug in andere boeken van haar. Ik neem je mee en Gozert zijn andere voorbeelden. Je ziet meteen dat Linde Faas zich ermee heeft bemoeid. Ook De jongen en de walvis is onmiskenbaar door Linde Faas gemaakt. Ze maakte met dit boek een mooi verhaal over eenzaamheid en vriendschap.

Dit boek is ook te beluisteren in andere talen: https://prentenboekeninalletalen.nl/boeken/de-jongen-en-de-walvis/ (https://prentenboekeninalletalen.nl/boeken/de-jongen-en-de-walvis/)

Tot slot
Wil je meer leestips? Bekijk eens De Grote Vriendelijke 100: https://www.hebban.nl/de-gv100-van-2023 (https://www.hebban.nl/de-gv100-van-2023)

Al de bovenstaande boeken zijn ook al te spotten in onze schoolbibliotheek. Als je er eentje liever in – of met – de klas leest… ga volgend schooljaar je gang.

Heb je iets gelezen? Of wil je iets anders vertellen over boeken? Loop even langs of stuur een berichtje. Dat vinden juffen en meesters super leuk.

Veel plezier en een fijne vakantie, mede namens leerteam Taal,

550x550 550x550
550x646 550x646
550x737 550x737
550x745 550x745
550x804 (1) 550x804 (1)
550x804 550x804
550x816 550x816
550x817 550x817